تحول در صنعت خرده فروشی
با توسعه فناوری در جهان، شیوهای خرید و فروش، کاملاً دگرگون شدهاند. به بیان دقیقتر، یک انقلاب واقعی در دنیای خرده فروشی رخ داده است که خرید و فروش مکان محور را به کلی تغییر داده و سایر ابزارهای فروش مبتنی بر ابزارهای دیجیتال و شبکه های مجازی را وارد عرصه خرده فروشی کرده است.
یکی از دغدغههای مدیران شرکتهای پخش و توزیع کالا، تحولات در صنعت خرده فروشی بوده زیرا به شدت به هم وابسته و مکمل هم هستند،
به طوریکه از سالهای ۱۸۹۱ که اولین اتحادیه انبار داری در امریکا شکل گرفت صنعت خرده فروشی در حال گذر از دوران سنتی خود قرار گرفت.
اگر بخواهیم دوران تکامل صنعت خرده فروشی را به چنددوره تقسیم کنیم میتوان اشاره به
- دوره خرده فروشی سنتی: که در این دوران عصر داد و ستد معروف است و بازرگان به عنوان دوره گرد مطرح بودند وی بیشتر بر روی مدیریت عملیات توزیع دارای مهارت بودند و بافتهای هندستان و چای و چینی از چنین و ادویه و ابریشم از ایران و کارهای لاکی و براق از ژاپن و تنباکوی امریکا ونوشیدنی از فرانسه را جابه جا میکردند. و کمپانیهای هند شرقی که در سال ۱۶۰۰ بنیان نهاده شد وموجودی خودرا با حراجهای منظم تصفیه میکرد.
از قرن هیجدهم اولین فروشگاههای در لندن و پاریس ایجاد شدند و به طوریکه شرکت ِدنت موجودی انبار خود را از ۱۷۵ تأمین کنننده در ۴۸ شهر و شهرک از سراسر انگلستان دریافت میکرد و عصر داد و ستد راه درازی را درنورید.
- دوره خرده فروشی مدرن: با آغاز انقلاب صنعتی در میانه سده هیجدم سرآغاز موج بزرگی از دگرگونی و نو آوری و فناوری بود از تلگراف تا رایانه که در این میان فروشگاههای بزرگ چند قسمتی و سفار شهای پستی و سوپر مارکت های سلف سرویس و کتگوری کیلر درحاشیه شهرها ایجاد شد.
انقلاب صنعتی شاهد انقلاب اجتماعی هم بود وهمزمان طبقه بوژاورها و پرولتاریایی نو در شهر بوجودآمد، لایهای از مدیران و کارمندان و منشیان بوجود آمد.
و صنعت راه سازی و راه آهن بازارها را به روی بازار کالای فاسد شدنی باز کرد و کالاها با قیمت کمتر در سراسر بازارها پخش شدند.
- دوره خرده فروشی دیجیتال: در این عصر با ترکیدن حباب دات کام شروع شد و معاملات بر خط شکل گرفت وصنعت خرده فروشی به سمت تمایز واقعی رفت وبا کمک فناوری هزنیه های خودر ا کاهش داد و فناوری به عنوان نیروی پیشران این عصر صنعت خرده فروشی را با تحول بنیادین روبه رو کرد و سه مزیت اصلی شامل ۱-توان رایانش ۲- طرفیت ذخیره سازی ۳-ارتباطات شبکهای را به ارمغان آورد.
نخستین روند یعنی توانایی جایه جایی پذیری (در دسترس بودن فناوری در همه جا) یعنی در فروشگاه و در خانه و اداره میتواند به کالا دسترسی داشت.
دومین حرکت سنجش پذیری است که فعالیت مصرف کنندگان را با حساسیات بیشتری در زنجیره ارزش اندازه گیری میکند.
سومین حرکت چالاکی است که توسعه رایانش ابری به د ست خواهد آمد که به شرکتها این توانایی رامی دهد تاسامانه با سرعت وسهولت بیشتری توسعه دهند.
دغدغههای امروز یک مدیر فروش درصنعت پخش
- هزینههای ناشی از انتخاب غلط تاکیتیک های بازاریابی (انتخاب رسانه، انتخاب پروموشن محصولی، انتخاب سگمنت بازار،…..) میباشد.
- عدم ارزیابی درستی از بازخورد مشتری نسبت به کالای عرضه شده.
- هزینه بالای انبار داری به دلیل قابلیت پایین پیش بینی بازار.
- شناسایی دوره مصرف کالا در شلف فروشگاه جهت تأمین به موقع موجودی.
- افزایش هزینههای جانمایی در فروشگاههای بزرگ به دلیل افزایش توقعات و ورودی به شلف فروشگاه.
- افزایش رقابت در حوزه بازار و گران بودن رسانه و شبکه ارتباطی.
آقای جمیزنیلور، استفان نیمایر، راجر رابتز، مارکاتنا و آندره آ زوچی از متفکران سرشناس شرکت مکنزی در خصوص چشم انداز آینده صنعت خرده فروشی به عنوان یک انقلاب یاد میکنند
و درخصوص ابزارهای چون رایانش ابری، اتصال دائم بر خط، کلان دادهها، اینترنت اشیاء در کتاب انقلاب خرده فروشی برایمان توضیح میدهند. (+)
کارفور به معنای فراگیر نخسیتن هاپیر مارکت واقعی در حومه پاریس در سنت ژنویودوبوادر سال ۱۹۶۳ گشوده شد.
فروشگاه پیگلی ویگلی نخستین فروشگاه سلف سرویس در جنوب آمریکا که در سال ۱۹۱۶ در ممفیس افتتاح شد.
اف دبیلو وول ورث نخستین خرده فروش مدرنی بودند که با باز کردن فروشگاهی در لیور پول در شمال غربی انگلستان ۱۹۰۹ مفهموم خرده فروشی را وارد کردند.
منبع:keshavarzfazl.ir نویسنده : حسن کشاورز فصل