تلاش برای افزایش سهم فروشگاه های زنجیره ای در نظام توزیع
فروشگاه های زنجیره ای به عنوان یکی از کارآمدترین روشهای نظام توزیع در همه کشورهاست، با این وجود سهم این صنعت مدرن در اقتصاد کشورمان به دلایل مختلف که مهمترین آن مقاومت از سوی نظام سنتی نابهرهور بوده ناچیز است.
فروشگاههای زنجیرهای و هایپرمارکتها به اعتقاد کارشناسان فاصله بین تولیدکننده و عرضهکننده را کاهش و هزینهها را بهحداقل و حد معقول میرساند. از سویی دیگر به دلیل آسان شدن نظارت بر این فروشگاه ها امکان گرانفروشی نیز به حداقل میرسد. با این وجود همچنان شاهد جای خالی این سیستم در نظام توزیع کشور هستیم. در حال حاضر یک میلیون و ۲۰۰ هزار خردهفروشی در سطح کشور وجود دارد و در این میان سهم شعبهفروشگاه زنجیرهای تنها ۲۴۵۰ شعبه است. در این شرایط خبرها حاکی از این است که افزایش سهم فروشگاه های زنجیره ای در دستور کار قرار گرفته شده است. یدالله صادقی، معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزیر صنعت روز گذشته با بیان اینکه فروشگاههای زنجیرهای بهرهوری در نظام توزیع را بالا میبرد، گفت: «رویکرد ما این است که سهم این فروشگاهها در نظام توزیع افزایش یابد و سند توسعه آن هم در حال تدوین است.»
وی در اولین گردهمایی اتحادیههای کشوری فروشگاههای زنجیرهای با اشاره به لزوم گسترش این صنعت و با بیان اینکه توسعه آن به نفع تولیدکننده و مصرفکننده و همه ذینفعان است گفت: «در حال حاضر مهمترین چالش در زمینه توسعه فروشگاههای زنجیرهای مقاومتی که در شهرستانها و به ویژه شهرستانهای دارای جمعیت کم است و این مقاومت از سوی سوپرمارکت ها و خواروبارفروشیها است. »
به گزارش خبرگزاریها، صادقی با اشاره به اینکه یک میلیون و ۲۰۰ هزار خردهفروش در سطح کشور وجود دارد، گفت: «این نظام توزیع موجود، بهرهوری کمتری نسبت به فروشگاههای زنجیرهای دارد و با قیمت بیشتری کالا را عرضه میکند، در حالی که فروشگاههای زنجیرهای با ۱۰ تا ۱۵ درصد کمتر کالا را به دست مصرفکننده میرسانند. »
معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزیر صنعت با اشاره به نابهرهوری نظام خردهفروشی گفت: «با این وجود نگرانیهایی بابت از بینرفتن فرصتهای شغلی در این سیستم وجود دارد.» به گفته او اگر معدل هر واحد صنفی را ۵/۲ نفر اشتغال در نظر بگیریم ۳ میلیون نفر شاغل در واحدهای صنفی توزیع کار میکنند که هیچ دولتی نمیتواند، به آن بیاعتنا باشد.
از سویی دیگر علی فاضلی، رییس اتاق اصناف ایران نیز با اشاره بهمقاومتهای غیرعلمی در توسعه فروشگاههای زنجیرهای گفت: «اتاق اصناف تهران، توسعه فروشگاههای زنجیرهای را در صدر برنامههای خود قرار داده است.»
وی در اولین گردهمایی اتحادیه کشوری فروشگاههای زنجیرهای با بیان اینکه وضعیت اقتصادی خیلی مطلوب نیست گفت: «فروشگاههای زنجیرهای سهم ناچیزی در اقتصاد دارند و تلاش داریم تا سهم آنها را در تأمین و توزیع افزایش دهیم.»
امیرخسرو فخریان، رییس اتحادیه کشوری فروشگاههای زنجیرهای نیز در این باره با بیان اینکه فروشگاههای زنجیرهای منجر به کاهش هزینههای تولید تا مصرف میشود، گفت: «این فروشگاهها سهم ۱۰ تا ۱۵ درصدی در کاهشقیمتها دارد.»
سند توسعه فروشگاههای زنجیرهای در شرایطی تدوین شده است که براساس آمار اخیر مؤسسه جهانی مککنیزی بخش خردهفروشی در ایران در افق ۲۰۳۵ رشد یکهزار میلیارد دلاری در اقتصاد خواهد داشت و رشد بازارخردهفروشی از ۱۲۸ به ۴۰۰ میلیارد دلار میرسد که گزارش به اقتصاد دانشبنیان لازمه این مهم است.
کارشناسان و فعالان اصناف توجه به توسعه این صنعت را در شرایط کاهش درآمدهای نفتی ضروری دانسته و توجه به گسترش این فروشگاهها را عاملی مهم برای اجرای اقتصاد مقاومتی در کشور عنوان میکنند.